Nieuws

De keuze voor (zorg)instelling of arts, die blijft wat mij betreft bij mijzelf.

Maar mogen we straks zelf nog kiezen? Het is een actuele vraag.
De mogelijke gevolgen van alleen al het stellen van deze vraag dringen meer en meer tot mij door. Zou het echt zover komen dat ik op een dag deze keuze niet meer zelf mag maken?
Terug in de tijd. Ik ga naar een academisch ziekenhuis om te laten onderzoeken of ik echt latexallergie heb. Klopt, de keuze voor dit ziekenhuis heb ik, na mijzelf goed te hebben laten voorlichten, zelf gemaakt. Kom ik bij de arts die de legendarische woorden spreekt: We nemen u een dagje op de intensive care op, schudden een latexgepoederde handschoen boven u uit en dan zien we wel of u de shock in gaat. En als dat zo is, dan halen we u er wel weer uit. Echt waar gebeurd! Natuurlijk heb ik dit geweigerd en heb ik om een andere arts gevraagd* Dit is een voorbeeld van een verkeerde keuze, maar wel een die ik zelf heb gemaakt en bij kon stellen. Ik kan mij toch niet voorstellen dat ik in de toekomst wordt verwezen naar die arts in dat ziekenhuis?!.
Ander voorbeeld: de tandarts. De praktijk waar ik was, wordt overgenomen. Ik vraag om een intake gesprek i.v.m. de latexallergie. De arts die mij te woord staat vertelt mij vol overtuiging dat ze alles weet van latexallergie, dat ik veilig ben in hun praktijk en dat….terwijl duidelijk zichtbaar de gepoederde latexhandschoenen in deze werkruimte liggen. Ik reis nu met plezier twee uur heen en terug naar een tandartsenpraktijk die wel weet wat (latex)allergie is. Ik moet er toch niet aan denken dat de zorgverzekeraar bepaalt naar welke tandarts ik moet.
Iedereen mag de ruimte , de vrijheid hebben om zo goed als mogelijk keuzes maken in zijn leven.
Het bewust worden van de stappen in het keuze proces (bewust worden dat je een keuze moet maken, accepteren van de keuze onzekerheid, vrijblijvend op zoek gaan, vergelijken , beslissen en uiteindelijk de keuze uitvoeren ) helpt , zoals ik in mijn dagelijks leven en in mijn werk als levens- en loopbaancoach ervaar, hierbij heel goed. Als je deze stappen bewust neemt, kan je vanuit je ‘eigen-wijs-heid’ keuzes maken. Een eigen keuze kan dan zijn dat je zelf een instelling of arts kiest, of dat je op de informatie en aanwijzing van een ander af gaat. Het gaat erom dat je zelf kiest.
De keuze voor zorginstelling of arts, die blijft wat mij betreft bij mijzelf.

© Anneke Derksen, april 2014
*Zie ook het boek: “Tussen de schuifdeuren van de Eerste Hulp”Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top