Nieuws

Wat hebben reacties op fruit en latexallergie met elkaar te maken?

Het is maandag ochtend als de telefoon gaat. Vriendin belt en vertelt dat haar zoon tot twee keer toe op de spoedeisende hulp terecht is gekomen na het eten van ananas.
De eerste keer had hij er lekker van zitten smullen toen opeens zijn keel dicht ging zitten. Zijn ouders waren in de buurt, dus die konden hem snel naar het ziekenhuis brengen. Gelukkig liep dit goed af en was hij bijtijds in het ziekenhuis.
De tweede keer was hij gezellig uit eten met vrienden. Niets vermoedend at hij de lekkere saus tot hij opnieuw zijn keel voelde zwellen. Ober, wat zit er in deze saus? Eh, ananas meneer.
Dit keer waren zijn vrienden in de buurt en konden zij hem naar het ziekenhuis brengen.
Ook dit liep goed af , maar de vraag bleef: hoe kom ik opeens aan een ananas allergie en heeft dit kruisreacties met andere voeding ?
Het eerste wat bij mij opkwam is latex. Ananas heeft een kruisovergevoeligheid met latex. Heeft hij latexallergie? Verhalen uit de praktijk hebben mij inmiddels geleerd dat latexallergie ook meer en meer voorkomt bij mensen die niet met latexhandschoenen werken. Waarschijnlijk omdat ze veel meer worden in gezet in o.a. horeca, kinderopvang , etc. etc.
Het verhaal wordt een week later vervolgd: Zijn collega krijgt heftige allergieverschijnselen op het werk en wordt afgevoerd naar het ziekenhuis.
Ik vraag: staat er soms een ficus benjamin op kantoor? Ik vraag dit omdat ficus benjamin , de rubberboom, ook een reactie kan geven bij latexallergie. De stof op de blaadjes dwarrelt rond, je ademt het in en daar kan je, in ieder geval als je een latexallergie hebt , op reageren. En jazeker , er staan twee hele grote en ze zijn heel mooi. Ik adviseer om die planten, door een ander, buiten te laten zetten en de boel goed te luchten. Mocht je met een latexallergie te maken hebben, dan haal je die trigger tenminste weg.
Weer een paar weken later. Vriendin belt mij om te vertellen dat haar zoon inderdaad een latexallergie heeft. Gelukkig dat hij het nu weet, want nu kan hij zich informeren en er rekening mee houden.
Wat betreft zijn collega, dat vertelt dit verhaal verder niet. Ik hoop dat hij er ook achter komt wat de allergische reactie heeft veroorzaakt.
Opnieuw verwijs ik naar het voorwoord, geschreven door Drs. S. van As, van mijn boek ‘Tussen de schuifdeuren van de Eerste Hulp’: ”Een huidtest of bloedonderzoek kan de allergie bevestigen. Men moet er echter rekening mee houden dat deze testen niet altijd positief uitvallen. Zelf gerapporteerde klachten zijn van belang, zo is een fruit- en groente allergie in de meeste gevallen kenmerkend voor een latexallergie” .

© Anneke Derksen, april 2014



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top