Nieuws

Een utopie?

Latexallergie Nederland heeft deze zomer opvallend veel vragen gekregen.
De vragen en de achterliggende verhalen zijn zeer herkenbaar en hebben veel overeenkomsten.
Vragen over kruisreacties met voeding, vragen over producten waar latex in is verwerkt, vragen waar je een restaurant kan vinden dat geen  latexhandschoenen gebruikt, telefoontjes van mensen die de behoefte hebben om  hun verhaal te doen. Gewoon even vertellen zonder dat er meteen geoordeeld wordt. Want dat laatste dat komt regelmatig voor. Vrienden en kennissen zijn vaak niet op de hoogte van deze allergie terwijl het van belang is hen zo  goed  mogelijk te informeren. De ene lacht erom en de ander neemt je serieus.
Maar wat als je bij een arts terecht komt die je kordaat zegt dat de allergie ‘tussen je oren zit’?
Je tandarts de ene week latexvrije handschoenen aantrekt en de volgende week, terwijl  je met vertrouwen in de stoel gaat zitten opeens met latexhandschoenen in je mond zit en je toevoegt: ‘met zo’n vaart zal het niet lopen’?  De huisarts die latex poederhandschoenen aanschaft en doodleuk zegt:  ‘ik heb er geen last van dus…..’

Bij dit soort verhalen word ik weer extra gemotiveerd om latexallergie onder de aandacht te blijven brengen.
Als artsen anno 2014 dan nog steeds niet weten wat latexallergie is, dan is mijn advies: ga op zoek naar informatie! Het is niet voor niks een beroepsziekte en wat te denken van het  recent gepubliceerde artikel in Medisch Contact?  https://www.latexallergienederland.nl/artikelen/artikel-medisch-contact-%e2%80%98latexhandschoenen-schaden-de-gezondheid%e2%80%99/

Het goede nieuws is dat er gelukkig artsen en therapeuten zijn die wel kundig zijn op het gebied van latexallergie en daar worden patiënten  gezien en gehoord. Met de tips en adviezen die ze vervolgens krijgen, kunnen ze hun eigen weg vinden in het leven met deze allergie.

Ikzelf sta niet als arts, maar als ervaringsdeskundige coach,  open voor vragen. Niet alleen voorde patiënten met latexallergie, maar ook voor vragen van bijvoorbeeld werkgevers en ARBO artsen.

Vragen staat vrij en zo kan ieder op zijn manier een steentje bijdragen om het leven van iemand met latexallergie dragelijk te maken en op den duur een wereld te creëren zonder nieuwe gevallen van latexallergie. Een utopie?Niet zolang wij de handschoen niet in de ring werpen en latexallergie onder de aandacht blijven brengen.

© Anneke Derksen, augustus 2014Scroll to top