Nieuws

Hoe onbevangen kan je uit eten met latexallergie?

  • anneke
  • Blog
  • Reacties uitgeschakeld voor Hoe onbevangen kan je uit eten met latexallergie?

Hoe onbevangen kan je uit eten met latexallergie?

Vrijdag ga ik uit eten, eenmaal binnen valt mijn blik op de openkeuken van het restaurant. Wat zie ik daar? Een doos latex handschoenen. Ik kijk nog eens wat beter: Ze zijn nog gepoederd ook!
Oh nee toch.. Ik ga altijd zorgvuldig te werk als ik uit eten ga. En ook nu heb ik vooraf het restaurant gebeld en een medewerker gesproken.

De gesprekken gaan over het algemeen zo: ‘Ik wil graag bij jullie eten en ik heb een latexallergie’.
Een wat…’? ’Een latexallergie, een beroepsziekte uit de gezondheidszorg. Én het is voor mij belangrijk dat jullie niet met latexhandschoenen werken, zeker niet met de gepoederde.’ ‘Óh…..nog nooit van gehoord! Wat gebeurd er dan? ‘Nou, dan word ik ziek en in het ergste geval doodziek…’Da’s niet best’. ‘Nee, dat klopt en daarom bel ik ook.’

Het gesprek kan vervolgens twee kanten opgaan. Of het is : ‘Ja wij werken met die handschoenen’ en dan is het gesprek afgelopen. Of het is ‘nee, die gebruiken we niet’ en dan is het de kunst om nog even door te vragen. Over het algemeen checken ze nog een keer in de keuken of het echt zo is en vervolgens vraag ik of ze ook met een dieet rekening kunnen houden. Dat is over het algemeen geen probleem.

Na een dergelijk telefoongesprek slaak ik mijn diepste zucht. Hoe vaak ik deze gesprekken al heb gevoerd? Ik kan het niet meer tellen! Maar goed, ik heb er wel wat voor over om gezellig uit eten te kunnen gaan .

Deze avond wijken we uit naar een andere restaurant waar ze  Nitryl handschoenen gebruiken in de keuken. Gelukkig hebben mijn vriendinnen er geen moeite mee, zij zijn vooral verbaasd over de impact van de allergie en alle uitleg die er nodig is. Maar gelukkig, we hebben een alternatief gevonden en installeren ons voor een gezellig samenzijn.

De kok houdt rekening met mijn dieet en wil extra aardig zijn. Aan mijn verder heerlijk verzorgde maaltijd heeft hij een garnituur met tomaat toegevoegd. En tomaat en latexallergie: dat is voor mij een ‘killing’ combi.
Met rommelende maag heb ik het nakijken als mijn bord weer naar de keuken verdwijnt.

©Anneke Derksen 21-12-2012Scroll to top