Nieuws

Gebruik latex(poeder)handschoenen in de kinderopvang.

Extra  nieuwsbrief betreffende gebruik latex(poeder)handschoenen in de kinderopvang.

Uit de meldingen die Latexallergie Nederland ontvangt, lijkt het dat er in de gezondheidszorg een afname van het gebruik van latex(poeder)handschoenen te zien is.
Helaas is nu zichtbaar dat het gebruik van de handschoenen opduikt in de kinderopvang. Een schokkende vaststelling, gezien de grote gezondheidsgevolgen die dit kan hebben voor een kind.
Wat maakt dat het zo gevaarlijk is om met  latex(poeder)handschoenen te werken, zoals nu ook in de kinderopvang gebeurt? Hoe kom je eigenlijk aan een latexallergie?

Hieronder volgt een beknopte uitleg. Voor de verdere gevolgen en meer info verwijs ik naar de informatie op deze site.

De poeder die tijdens de productie in de latexhandschoen wordt gedaan, gaat in de handschoen een verbinding aan met de latex. Bij het uittrekken van deze handschoenen, zweeft dit poeder, waar nu dus ook latex inzit, onzichtbaar door de lucht. Het besmet dus o.a. voorwerpen, voedsel, komt op de huid en wordt ingeademd.
Latexallergie kan grote gevolgen hebben en kan zelfs leiden tot een anafylactische shock.
De mensen die contact opnemen om hun verhaal te vertellen, zijn vaak zo moe van alles wat ze al hebben doorstaan, dat ze niet met hun verhaal verder naar buiten willen komen. De gevolgen voor je sociale leven, je leefomgeving, je werkleven, etc. kunnen vormen aannemen waar een ‘gewoon’ mens geen weet van heeft.
Zowel de kinderen als de medewerkers in de kinderopvang lopen het gevaar een levenslange en –bedreigende latexallergie op te lopen. De onwetendheid is groot, hoewel er genoeg informatie is en ook de ministeries op de hoogte zijn. Regelgeving is de enige oplossing. Maar voordat het zover is…
Laat dus de latex(poeder)handschoenen links liggen en koop alternatieven zoals Vinyl- , Nitril- of gewone plastic handschoenen.

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top