Nieuws

Antwoorden roepen nieuwe vragen op

Sinds een week of wat staan de antwoorden van de “vragenlijst latexallergie” op deze site. En de gegeven antwoorden roepen nieuwe vragen bij mij op.
59% van de deelnemers is werkzaam (geweest) in een omgeving waar met latex handschoenen werd of nog steeds wordt gewerkt.
Bij 30 % is de diagnose latexallergie geconstateerd. Verderop in de vragenlijst komen de antwoorden op kruisreacties met voeding in beeld. 32 % zegt te reageren op tropisch fruit, verder zie je ook reacties op avocado, tomaat, kiwi, pinda en banaan.
Nu weet ik niet of de 32% van deze groep ook bij een deel van de overige voeding ”ja” heeft ingevuld.
In het voorwoord van mijn boek ‘Tussen de schuifdeuren van de Eerste Hulp’, heeft Drs. S. van As het volgende geschreven: ”Een huidtest of bloedonderzoek kan de allergie bevestigen. Men moet er echter rekening mee houden dat deze testen niet altijd positief uitvallen. Zelfgerapporteerde klachten zijn van belang, zo is een fruit- en groente allergie in de meeste gevallen kenmerkend voor een latexallergie” .
Daarnaast zie ik ook bij de overige vragen regelmatig een hoog percentage van een bevestigend antwoord.
Dit roept bij mij de vraag op: Weet iedereen met een latexallergie dat hij deze allergie heeft?
En eigenlijk ben ik door de voorbeelden uit de praktijk die mij ter ore komen wel zeker dat het antwoord op deze vraag ‘nee’ is. Nee, lang niet iedereen weet dat hij een latexallergie heeft. Met alle gevolgen van dien, want dan weet je ook niet wat je wel of niet moet vermijden.
Deze winter schenkt de NCRV aandacht aan beroepsziekten. http://altijdwatmonitor.ncrv.nl/p/276/ziek-door-mijn-werk/laatste-updates
Er komt tijdens het onderzoek naar voren dat beroepsziekten lang niet altijd worden gemeld door de bedrijfsarts. Hoe is dat bij de mensen met latexallergie? Is deze door uw bedrijfsarts gemeld?
Toen bij mij de latexallergie werd geconstateerd heb ik informatie ingewonnen bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. http://www.beroepsziekten.nl/ en mijzelf tegelijkertijd aangemeld. Het is van groot belang dat de aantallen van latexallergie bekend zijn, ook al omdat de overheid dan misschien de stappen gaat nemen om deze beroepsziekte zo goed als mogelijk te voorkomen.
© Anneke Derksen, december 2013Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top