Nieuws

OPROEP NCRV www.ziekdoormijnwerk.nl

November 2013:

Heeft u zelf of kent u  iemand in uw omgeving die door zijn werk latexallergie heeft opgelopen ? Dan kunt ook u meedoen aan het onderzoek van Altijd Wat Monitor van de NCRV.

OPROEP NCRV www.ziekdoormijnwerk.nl

50.000 werknemers worden jaarlijks ziek door hun werk. Dat is een schatting want harde cijfers zijn er niet.

Het nieuwe journalistieke onderzoeksprogramma van de NCRV, Altijd Wat Monitor, gaat zich richten op een probleem dat in ons land veel meer aandacht verdient: beroepsziekten. En daarbij willen wij een beroep doen op uw medewerking.

In ons land worden jaarlijks 50.000 mensen ziek door het werk. Dat is een voorzichtige schatting (RIVM) omdat harde cijfers ontbreken. De melding en registratie van beroepsziekten is gebrekkig. De officiële cijfers (NCvB 2012: 6451) lijken maar een fractie van de werkelijke cijfers. Daarover is vrijwel iedereen het eens.

Nog een getal. In ons land overlijden jaarlijks – opnieuw een schatting – 3000 mensen door hun werk. Als gevolg van onveilige en ongezonde werkomstandigheden. Ter vergelijking:  in 2012 kwamen 650 Nederlanders om in het verkeer. Aan de verkeersveiligheid wordt de allerhoogste prioriteit gegeven, aan het aanpakken van beroepsziekten niet, zo lijkt het.

Hoe kan dat? De Altijd Wat Monitor wil dat onderzoeken. Waarom krijgt de aanpak van beroepsziekten geen hogere prioriteit? Waarom worden werknemers die ziek of zelfs arbeidsongeschikt zijn geraakt, vaak aan hun lot overgelaten? En als de echte cijfers veel hoger liggen, waarom wordt dan niet veel meer gemeld?

Wat is er mis met de aanpak van beroepsziekten in Nederland, zeker als we dat afzetten tegen het buitenland? Daar zijn de officiële cijfers vaak  realistischer en is de aanpak veel voortvarender. Waarom ligt de bedrijfsarts, die een spilfunctie zou moeten hebben bij het aanpakken van beroepsziekten, zo onder vuur? Waarom melden zij niet veel vaker beroepsziekten? Hoe vaak gebeurt het dat een bedrijfsarts onder druk ongezonde en onveilige arbeidsomstandigheden niet meldt? Of niet alles kan doen om een zieke werknemer echt verder te helpen?

Kortom, waar loopt het spaak in ons systeem? Wij willen dat uitzoeken, mede aan de hand van uw ervaringen. Wat is uw verhaal, wat zit u dwars? Heeft u voor moeilijke dilemma’s gestaan, in gewetensnood verkeerd, bent u (zwaar) onder druk gezet? Of heeft u voorbeelden van hoe het ook kan?
Meld het ons, desnoods anoniem, op: www.ziekdoormijnwerk.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top