Nieuws

Stichting Voedselallergie

Het tijdschrift Overgevoeligheden heeft in nummer 4 /2011 aandacht besteed aan de lancering van het informatiepunt Latexallergienederland en het boek Tussen de schuifdeuren van de Eerste Hulp.
Het tijdschrift Overgevoeligheden is een uitgave van de Stichting Voedselallergie
http://www.voedselallergie.nl/, de patiënten organisatie voor voedselallergie- en intolerantie.

Bij het hebben van  latexallergie is het mogelijk dat er ook kruisreacties met voeding optreden.

Wat zijn kruisreacties?(uit het boek Tussen de schuifdeuren van de Eerste Hulp)

Een allergische kruisreactie wordt eenvoudig gezegd veroorzaakt doordat het lichaam reageert op stoffen die ‘lijken’ op de stof waar men allergisch voor is. Deze uitleg is te simpel. Het menselijke IgE-afweereiwit herkent stoffen waarvoor een allergie bestaat. Echter IgE herkent meestal niet het hele allergeen, maar een stukje ervan. Dat stukje eiwitallergeen wordt een epitoop genoemd.
Allergenen die nauw verwant zijn, worden homologe epitopen genoemd. De vorm, de structuur en de biologische eigenschappen van deze epitopen komen sterk met elkaar overeen.
Bij voedsel dat dezelfde stukjes eiwit bevat, is vaak sprake van een botanische verwantschap tussen de allergene deeltjes. Dat wil zeggen dat je van planten en voedsel die tot dezelfde plantfamilie behoren een kruisreacties kan verwachten. Appels en hazelnoten behoren tot de familie van de berk-achtigen en dus bevatten berkenpollen, appels en hazelnoten verwante eiwitten. Wanneer je allergisch bent voor berken, kan de consumptie van een hazelnoot een allergische reactie veroorzaken.
Vaak begint een allergie voor één specifieke stof, maar op den duur kan je voor steeds meer stoffen allergisch worden. Je kan -zoals in het voorbeeld is aangegeven- een inhalatieallergie voor berkenpollen hebben en daardoor een voedselallergie ontwikkelen. Door de ontwikkelde appelallergie kan ook een intolerantie voor peer, perzik, pruim en kers ontstaan.
Een inhalatieallergie voor de grassoort bijvoet kan zich uiten in een voedselallergie voor groenten zoals selderij, wortel en venkel en in mindere mate een allergie voor kruiden zoals koriander, kervel, lavas en peterselie.

Latex kruisreactie

Het natuurlijke latex, het sap van de Hevea brasiliensis boom, bevat 256 eiwitten.
Latex wordt verwerkt in maar liefst 200 chemicaliën en voedingstoevoegingen.
Een latexallergie begint meestal als een inhalatieallergie. Latexhandschoenen bevatten meestal een fijn poeder om het aantrekken van de handschoenen te vergemakkelijken. Dit poeder hecht zich aan kleine latexdeeltjes die in de lucht komen en worden ingeademd.
Geschat wordt dat 50-70% van de mensen met een latexallergie ook lijden aan kruisreacties met plantaardige levensmiddelen. Voedsel zoals papaja, avocado en tomaat vertonen een verwantschap met de latexboom.

Het tijdschrift Overgevoeligheden is een uitgave van de Stichting Voedselallergie
http://www.voedselallergie.nl/, de patiënten organisatie voor voedselallergie- en intolerantie.

Lees hier het artikel in Overgevoeligheden

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top