Nieuws

EU-PEARLS en Yulex: Verantwoord rubber uit nieuwe gewassen

Met dank aan:
Dr. Hans Mooibroek
Wageningen UR Food & Biobased research
Coordinator EU-PEARLS
en
Dr. Jan B. van Beilen
Département de Biologie Moléculaire Végétale
Université de Lausanne

EU-PEARLS
http://www.eu-pearls.eu/UK/

Het internationale consortium EU-PEARLS onderzoekt sinds 2008 of er in Europa economisch verantwoord rubber gewonnen kan worden uit nieuwe gewassen als de Mexicaanse woestijnstruik Guayule of de Russische paardenbloem. In het vier jaar durend FP7 project, gecoördineerd door Wageningen UR  met een totaal budget van 7,7 miljoen euro, participeren 10 partners uit in totaal zeven landen.

Rubber is een product van groot strategisch belang, omdat het onvervangbaar is in veel essentiële producten, van industriebanden tot chirurgische handschoenen. Hoewel ook veel van aardolie afgeleide synthetische rubbers worden toegepast, zijn de eigenschappen van natuurrubber voor een aantal toepassingen essentieel. De vraag naar rubber is nu groter dan het aanbod uit rubberboomplantages, die zich vooral in Zuidoost-Azië bevinden. Dit vanwege de grote vraag uit China en India, maar ook omdat de klimaatverandering in Zuidoost-Azië voor grote problemen zorgt. In Midden- en Zuid-Amerika, waar de rubberboom (Hevea brasiliensis) oorspronkelijk vandaan komt, is de exploitatie van rubber bijna onmogelijk door de schimmelziekte South American Leaf Blight (SALB), een ziekte die heel goed naar de plantages in Azië zou kunnen overspringen.

Het doel van het EU-PEARLS-project is het opzetten van alternatieve productieketens voor natuurrubber in de EU. De struik Guayule (Parthenium argentatum) en de Russische paardenbloem (Taraxacum koksaghyz) bevatten beide hoogwaardige rubber, en zijn ook tijdens de Tweede Wereldoorlog geteeld om rubber te produceren. Een tweede belangrijke reden om alternatieve gewassen voor de productie van natuurrubber te ontwikkelen is dat veel mensen allergisch zijn voor Hevea rubber: de twee planten bevatten andere (en minder) eiwitten waardoor latexallergie patiënten producten gemaakt van Guayule of Paardenbloem rubber zonder probleem kunnen gebruiken.

Yulex:
http://www.yulex.com/

Het Amerikaanse bedrijf Yulex Corporation heeft al jarenlange ervaring in de productie rubber uit Guayule, waarmee zij een belangrijke markt wil bedienen: Mensen die vanwege latexallergie geen chirurgische handschoenen, catheters of condooms kunnen verdragen die zijn gemaakt met Hevea-rubber. Veel van het onderzoek dat ten grondslag ligt aan het werk van Yulex is oorspronkelijk uitgevoerd door Prof. Katrina Cornish, destijds bij het United States Department of Agriculture, nu met een leerstoel aan de Ohio State University http://imr.osu.edu/news/faculty-spotlight/dr-katrina-cornish/

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top