Nieuws

De allergoloog

De Auteur van het volgende artikel is A.P.H. Jansen, internist-allergoloog werkzaam in de Allergologie Praktijk Arnhem.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt in maart 2009.

Lees hier het artikel De allergoloog

Voedingsmiddelen die kruisreacties vertonen met latex

In het algemeen: Alle kant- en klaar producten die sporen van de volgende lijst bevatten (zoals soepen,sausen, pannenkoekenmix, poffertjesmix, broodsoorten, bouillonblokjes, koekjes, koek etc. etc), alle mengkruiden, alle exotische vruchten , alle zaden en alle pitvruchten.

  • Aardbei
  • Aardappel
  • Abrikoos
  • Amandel
  • Ananas
  • Appel
  • Avocado
  • Azijn
  • Banaan
  • Bataat
  • Boekweit
  • Cassave
  • Dadel
  • Vetsin/ E 621 ( de verborgen namen kunnen zijn: Glutamaat(zuur)/ MSG/(Mono), Natriumglutamaat/ natuurlijke smaakversterker/ gehydrolyseerd plantaardig eiwit / gehydroliseerde proteine )
  • Kastanje
  • Kers
  • Kiwi
  • kokos
  • Lijnzaad
  • Maanzaad
  • Mango
  • Meloen
  • Mosterd(zaad)
  • Nectarine
  • Papaya
  • Paprika
  • Passievrucht
  • Pecannoot
  • Peper
  • Perzik
  • Pinda
  • Pompoen
  • Pomtajer
  • Pruim
  • Pijnboompitten
  • Sesamzaad
  • Soja
  • Tarwe kiemen
  • Tomaat ( in geen enkele vorm!)
  • Vijg
  • Walnoot
  • Wortel
  • zonnebloempitten

NB : Deze lijst is zo volledig mogelijk gemaakt. Er komen echter nog steeds voedingsmiddelen bij die een kruisreactie geven met latex.

Sommige fruitsoorten kunnen wel gegeten worden als ze bijvoorbeeld gekookt zijn. Meer informatie hierover kunt u vragen aan uw behandelend arts of diëtiste.
In het kwartaalblad Allergie& Voeding van Stichting Voedselallergie is in het septembernummer 2018 het volgende artikel verschenen: Kruisreacties met latex

Scroll to top