Nieuws

Herfst: puzzel tijd

  • anneke
  • Blog
  • Reacties uitgeschakeld voor Herfst: puzzel tijd

In het najaar van 2003 brak bij mij de latexallergie ten volle uit. De tijd die toen volgde maakte dat ik op diverse fronten moest gaan uitzoeken: Hoe ga ik hier mee om? En dat was een heel gepuzzel.

Een van de vragen en dagelijkse terugkerende puzzels gingen over mijn dieet. Na een streng rotatie dieet waardoor ik er achter kwam hoe ik op welke voedingsmiddelen reageerde, brak de tijd aan dat ik recepten ging bedenken. Ik wilde mijn dieet zo vorm geven dat ik mij er ook aan houden kon. Een van de lastigste producten om te laten staan was voor mij brood. Ik was dol op brood en nu moest ik een grote stap terugzetten in mijn broodconsumptie. Dat lekkere diepe- donkere- meergranen, het water loopt me ook nu nog in de mond, moest ik echt laten staan. Door ervaring weet ik nu dat ik gemiddeld twee keer per week brood kan eten. Wit, spelt, zuurdesem, gist. Mixen van deze ingrediënten wissel ik af.

Als lunch eet ik afhankelijk van het seizoen, salades, soepen, groente omeletjes en ook restjes warm eten van de avond ervoor. Dat werkt prima, maar ja soms blijft het verlangen naar iets anders.

Deze herfst is het kookboek Superfood Brood verschenen, geschreven door de arts Saskia van As. Het boek is geschreven voor mensen die geen granen, dus ook geen gluten en tarwe en geen noten kunnen verdragen. Het boek heb ik inmiddels doorgelezen. Het brood wordt gemaakt van groenten en bindmiddelen, de stap voor stap beschreven recepten zijn goed te volgen. Het boek is bovendien zeer informatief en bespreekt allergieën, kruisreactie en het rotatie dieet.

Ook aan de latexallergie wordt aandacht gegeven.

Het leggen van de puzzel kan beginnen. De recepten zijn zo opgesteld dat je voedingsmiddelen waar je allergisch op reageert, kan vervangen voor producten die je wel kan verdragen. Zo kan je in een recept dat tomaat bevat deze vervangen door bessen of courgette. Dat vraagt puzzelen en uitproberen. En dat is nu precies wat ik ga doen. Eventuele nieuwe producten ga ik heel voorzichtig uitproberen. Ervaring leert, deze week zelfs nog, dat te hard van stapel lopen soms een forse allergische aanval op kan roepen.

Wilt u meer weten over het boek, kijk dan op

http://www.superfoodbrood.nl/superfood-brood-kookboek

© Anneke Derksen, oktober 2013

 Scroll to top