Nieuws

Dokter, wat doet u nu?!

Deze week las ik de krant dat er een boek is uitgekomen. Dokter wat doet u nu?! Geschreven door  Youngson & Schott. Er valt aldus de krant o.a. in te lezen dat het voorkomen van de vaak dodelijke kraamvrouwenkoorts is getraineerd door onbenullen. Semmelweiss had omstreeks 1850 al door waar de oorzaak lag van deze koorts. Hij werd weggehoond en jaren- en talloze doden later, kreeg hij gelijk.

Ik lees dit en zie de parallel met latexallergie en het gebruik van latex(poeder)handschoenen.
Al in 1947 werd deze allergie gezien en in de jaren 90 volgden er alarmerende berichten. Latexallergie patiënten kunnen behalve heel ziek worden, ook sterven aan de gevolgen van deze allergie. Niet zo massaal als bij kraamvrouwen koorts. Maar toch, er sterven mensen aan deze allergie….
Sinds 1998 is latexallergie een beroepsziekte die voornamelijk voorkomt bij medewerkers in de zorgsector en het lijkt er op dat ook hier “onbenullen de zaak traineren” .
Je kan en mag in de zorgsector niet meer spreken van onwetendheid. Het is niet onbenullig, maar ronduit onzorgvuldig als je in deze sector nog latex(poeder) handschoenen gebruikt. Dat de latexallergie zich ook verspreidt onder mensen die niet in de gezondheidszorg werkzaam zijn (geweest) of tot andere risico groepen behoren, is een verontrustende ontwikkeling.
In de horeca en de kinderopvang bijvoorbeeld, worden latexhandschoenen gebruikt. In deze sectoren kan je voor een groot deel praten over onwetendheid, maar ook over onverschilligheid.
In Duitsland is het gebruik van de gepoederde latexhandschoenen sinds 1997 verboden en het aantal gevallen van de latex allergie is daar met 83.6 % procent afgenomen.
Wat maakt dat de overheid hier in Nederland geen stappen neemt terwijl zij heel goed op de hoogte is van de gevolgen van het gebruik van deze handschoenen?
Wie het weet mag het zeggen. Ik moet er helaas van uitgaan dat het nog een tijdje gaat duren voordat er regelgeving komt. Want: Hoe is dat met de asbest gegaan? Hoe is het nu met de vergiftigingen in vliegtuigen? Er wordt nog al wat onder de pet gehouden.
Dus hierbij een oproep aan ieder die een ander met latexhandschoenen ziet werken. Vraag in dat geval:

Dokter, buurman, tandarts, visman, ober, serveerster, juffrouw, leidster , etc. etc…. Wat doet u nu?????

© Anneke Derksen, mei 2013

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top