Nieuws

Wat is er nu nog nodig om te overtuigen?

Wat is er nu nog nodig om te overtuigen? Waardoor begrijpen mensen het nog niet? De vragen die ook tijdens de rechtsgang elke keer weer aan de orde kwamen, komen nu nog steeds in mij op. Wat moeten mensen nog begrijpen om te stoppen met het gebruik van latex(poeder)handschoenen. Wat snappen ze niet?

Zeker na de afgelopen week… Het was weer eens zover. Ondanks dat ik had verteld dat ik latexallergie heb en de gevolgen voor mij als ze in mijn omgeving worden gebruikt, kwam ik toch in een ruimte terecht waar was gewerkt met deze handschoenen. De veroorzaker zei vriendelijk dat ze er in de toekomst rekening mee zou houden, maar de voorraad moest wel eerst op voordat ze op latexvrij zou overgaan. Eind van het liedje is dat ze de voorraad (700) elders op gaat maken… Hoe bedoel je: van “onbewust onbekwaam” naar “bewust onbekwaam”? Hier is blijkbaar nog een weg te gaan. Wat is er nu nog nodig om haar te overtuigen?

Maar goed: het kwaad was al geschied. De dagen die volgen ben ik moe, kortademig, gezwollen (weg zijn mijn rimpels) mijn oogleden hangen over mijn ogen, het voelt alsof er schuurpapier over mijn oogbollen gaat,  in winkels met maar een spoor van parfum draai ik mij acuut om en ik ga de frisse lucht weer in, ik sleep mijzelf voort en ik ben bovenal super geïrriteerd door het onbegrip en de gevolgen voor mij.

Deze dag wordt ik weer vrolijk wakker. Mijn rimpels zijn terug, ik kan weer uit mijn ogen kijken en ik weet zeker: Niemand wil latexallergie hebben, niemand wil de gevolgen levenslang dragen.

Rest de vraag: Wat is er nog nodig om de mensen te overtuigen om geen latex handschoenen meer te gebruiken?

Het alternatief? Goede handhygiëne, en als handschoenen gebruik noodzakelijk is: Nitril of Vinyl. Informatie over (on)steriele handschoenen en meer?  Vraag het eens bij de afdeling inkoop van het AMC. Dit ziekenhuis werkt latexvrij.

© Anneke Derksen, november 2015



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top